Η Sevdalina Vassileva, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Ισραήλ, Μάλτας και Κύπρου της Visa και ο Γιώργος Καραμανώλης, συνιδρυτής και CTO/CIO της Crowdpolicy, μιλούν στο epixeiro.gr για τις fintech και το Visa Innovation Program, τη συνεργατική πλατφόρμα της Visa για την υποστήριξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και τις μελλοντικές τάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα των πληρωμών.
Πώς η καινοτομία εντάσσεται στην ατζέντα της Visa; Με ποιους τρόπους η Visa υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις fintech, τις ΜμΕ και τους επιχειρηματίες;
Sevi Vassileva: Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι κομμάτι του DNA μας. Η Visa αποτελεί μία από τις παλαιότερες fintech, 64 ετών, και πρωτοπορεί στον τομέα των πληρωμών εδώ και δεκαετίες. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε την αξία των καινοτομιών που φέρνουν οι fintech στον κόσμο των πληρωμών, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως για παράδειγμα η έλλειψη πόρων που δεν τους επιτρέπει να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε απτές εμπορικές εμπειρίες. Γι’ αυτό η Visa προσπαθεί να τις υποστηρίξει κατά την πορεία τους, ανοίγοντας το δίκτυό της και την τεχνολογία της και συστήνοντας τους συνεργάτες της και τις επαφές της, ώστε να τις βοηθήσει να δοκιμαστούν, να δομηθούν και να αναπτυχθούν.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα για το πώς υποστηρίζουμε το οικοσύστημα:
Το VisaNet είναι πλέον μία ανοικτή πλατφόρμα
Το VisaNet αποτελεί το αποκλειστικό δίκτυο τεχνολογίας πληρωμών της Visa που συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, βοηθώντας τη Visa να προσφέρει τις πιο πρόσφατες καινοτομίες πληρωμών παγκοσμίως. Παρέχουμε υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών σε 3,9 δισ. κάρτες παγκοσμίως, σε 80 εκατ. και πλέον εμπορικές τοποθεσίες, μέσα από σχεδόν 15.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε πάνω από 200 χώρες, ενώ διεκπεραιώνουμε 255,4 δισ. πληρωμές και συναλλαγές με μετρητά κάθε χρόνο.
Στο παγκόσμιο δίκτυο VisaNet φιλοξενείται η πλατφόρμα Visa Developer Platform (VDP) από την οποία παρέχουμε πρόσβαση στα προϊόντα μας, στις υπηρεσίες μας και στην τεχνολογία μας, σε προγραμματιστές και fintech μέσω των Visa APIs. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να μετατρέψουν σπουδαίες ιδέες σε νέες εμπορικές εμπειρίες, ενώ οι fintech, με τη χρήση των APIs, εξοικονομούν χρόνο και πόρους.
Πρόγραμμα fast-track για τις fintech
Παράλληλα υποστηρίζουμε τους νέους ανερχόμενους παίκτες του οικοσυστήματος μέσω του προγράμματος fast-track για τις fintech. Το πρόγραμμα απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία για να γίνουν οι fitech εκδότες Visa και τις βοηθάει να αναπτυχθούν πιο γρήγορα και σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα Fintech Fast Track, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη ζήτηση για ψηφιακές πληρωμές παγκοσμίως και την ικανότητα των νέων παικτών να διευρύνουν το οικοσύστημα του εμπορίου.
Visa Innovation Program
Στην Ελλάδα ανακοινώσαμε, το 2019, το Visa Innovation Program. Το πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των τοπικών fintech ώστε να αναπτυχθούν εκτός Ελλάδας και να δώσουν λύσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Crowdpolicy, μία εταιρεία που παρέχει επιχειρηματικές λύσεις πληροφοριακών συστημάτων καθώς και υπηρεσίες ανοικτής καινοτομίας. Φέρνουμε κοντά τις fintech σε αρχικά στάδια με το τοπικό και παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών και ειδικών της Visa.
Πείτε μας περισσότερα για το Visa Innovation Program. Πώς η Visa συνεισφέρει στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα; Ποια τα επόμενα βήματα;
S.V.: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέγονται από το Visa Innovation Program θα πάρουν μέρος σε ένα σύνθετο επιμορφωτικό πρόγραμμα, με εξειδικευμένα design sprints και εργαστήρια, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή τους. Οι ομάδες θα συνεργαστούν με ένα εκτεταμένο δίκτυο μεντόρων και συμβούλων της Visa, αλλά και από το παγκόσμιο δίκτυό της, στον τομέα των πληρωμών, της ανοικτής τραπεζικής, των crypto και του blockchain, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας, για να αποκτήσουν γνώσεις για τον κλάδο και να βελτιώσουν τις προτάσεις τους. Θα εκτεθούν επίσης σε ένα δίκτυο συνεργατών για proof of concept, όπως ινστιτούτα ηλεκτρονικών πληρωμών, τράπεζες, εμπόρους, κυβερνήσεις και άλλους υψηλού επιπέδου οργανισμούς, για να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις προτάσεις τους, ώστε να φτάσουν γρηγορότερα στην αγορά.
Φέτος, είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που συμμετέχουμε ως Επίσημος Εταίρος στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η Visa κάλεσε τις startup που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece να λάβουν μέρος στον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program. Έγιναν αποδεκτές τρεις εταιρείες, οι Come Together, Loader και Valeuelenz που θα μοιραστούν το βραβείο αξίας 50.000 ευρώ. Η δέσμευσή μας για την περαιτέρω υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ισχυρότερη από ποτέ και το όχημά μας είναι το Visa Innovation Program.
Έξι fintech από την Ελλάδα συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα στον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program. Τι τις ξεχώρισε; Πάνω σε ποιους άξονες θα εργαστούν και τι θα αποκομίσουν από το πρόγραμμα;
S.V.: Στις τρεις χώρες που αναπτύσσεται το πρόγραμμα -Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία- πάνω από 219 εταιρείες από 28 χώρες αιτήθηκαν για να εργαστούν πάνω στους φετινούς θεματικούς άξονες: την προώθηση πληρωμών νέας γενιάς, την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ξεκλείδωμα νέων σχεδίων πληρωμών και την οικοδόμηση ενός έξυπνου και βιώσιμου μέλλοντος.
Οι fintech μπορούν να φέρουν αξία, μέσω των ευέλικτων λειτουργικών μοντέλων τους, με τη χρήση τεχνολογίας για την εύρεση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα, την εξάλειψη τριβών από την εμπειρία των πελατών ή την αντιμετώπιση τμημάτων που είναι πολύ εξειδικευμένα για τις παραδοσιακές τράπεζες. Οι έξι νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα ξεχώρισαν καθώς επέδειξαν, τόσο βαθιά γνώση του κλάδου του fintech, όσο και επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να επεκταθούν και να ορίσουν νέες συμπεριφορές στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόσο οι ιδρυτές, όσο και οι ομάδες που συνεργάζονται μαζί τους, κινήθηκαν με επιχειρηματική ευστροφία και καταπιάστηκαν με τεχνολογίες που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον. Ο συνδυασμός της δουλειάς που έχουν κάνει μέχρι σήμερα με το όραμά τους για το μέλλον, μας ώθησε να πιστέψουμε σε αυτές και να τις συμπεριλάβουμε στον φετινό κύκλο.
Ειδικότερα, οι περιοχές όπου επικεντρώνονται είναι: η ανοιχτή τραπεζική (Infin8), η κοινωνική επιχειρηματικότητα και τα μικροδάνεια (AFI), η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (EV Loader), οι ‘οι τράπεζες ως υπηρεσία’ (Coriunder), ο συνδυασμός φυσικών καταστημάτων με το ηλεκτρονικό εμπόριο (Valuelenz),το blockchain και τα NFTs στην έκδοση εισιτηρίων (Cometogether).
Ποιες καινοτομίες στους τομείς του fintech και των πληρωμών πιστεύετε πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον;
S.V.: Η πανδημία πυροδότησε μια σταθερή στροφή στις ψηφιακές πληρωμές που ήρθε για να μείνει. Οι καταναλωτές έχουν επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από τις ψηφιακές πληρωμές, με την ευκολία και την ασφάλεια να αποτελούν τα βασικά κίνητρα, ενώ οι διαδικτυακές και χωρίς μετρητά αγορές άγγιξαν επίπεδα τα οποία δεν περιμέναμε για τουλάχιστον μια πενταετία.
Οι πληρωμές είναι ένα οικοσύστημα που επεκτείνεται και εξελίσσεται διαρκώς. Είμαστε μάρτυρες ιδιαίτερα εντυπωσιακών εξελίξεων στον κλάδο, όπως η εμφάνιση των crypto-assets και η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες για τα ψηφιακά νομίσματα. Επιπλέον, η βιωσιμότητα και οι περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις αναμένεται να γίνουν ζωτικής σημασίας στο μέλλον και οι πληρωμές μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας οικονομίας διαμοιρασμού, υπηρεσιών βιωσιμότητας που στηρίζονται σε δεδομένα και λύσεων για μεταφορές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Το open banking, από την άλλη, επιτρέπει την ύπαρξη περισσότερο αποτελεσματικού ανταγωνισμού καθώς δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε παρόμοιες υπηρεσίες και τιμές, επιτρέπει σε περισσότερους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά, επιταχύνοντας την καινοτομία μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας ανάμεσα σε παραδοσιακούς και νέους παίκτες, οδηγώντας τελικά σε μια αρτιότερη καταναλωτική εμπειρία. Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την οικονομική τους εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης χρημάτων, των χρηματοοικονομικών δεδομένων και των οικονομικών στόχων που έχουν θέσει. Η πρόσφατη εξαγορά της Tink για παράδειγμα, αναμένεται να δώσει στους πελάτες της Visa τη δυνατότητα να παρέχουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές για καλύτερο έλεγχο.
Τέλος, η ασφάλεια των πληρωμών αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα και θα συνεχίσει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον κλάδο, όσο οι απειλές συνεχίζουν να εξελίσσονται και υπάρχει, περισσότερο από ποτέ, μεγάλη ανάγκη αντιμετώπισης ολοένα και πιο σύνθετων περιπτώσεων απάτης στον κυβερνοχώρο. Στη Visa, εργαζόμαστε συνεχώς για την αντιμετώπιση όλων αυτών των αναγκών, φέρνοντας νέες λύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα των πληρωμών, με την καινοτομία να βρίσκεται στον πυρήνα της επιχείρησής μας.
Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας αυτή με την Visa. Πώς προέκυψε, πώς προχωράει, ποιος ο ρόλος της Crowdpolicy στο Visa Innovation Program;
Γιώργος Καραμανώλης: Η συνεργασία της Crowdpolicy με τη Visa, ξεκίνησε το 2019, στα πλαίσια του Visa Innovation Program, της πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των αναδυόμενων εταιρειών fintech, της Visa και του παγκόσμιου δικτύου πελατών και συνεργατών της. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να προωθήσουμε νέους τρόπους πληρωμών, και παράλληλα να εμπλουτίσουμε την εμπειρία του ψηφιακού εμπορίου για τους Έλληνες καταναλωτές και εμπόρους.
Η Crowdpolicy, μέσα από την πολυετή εμπειρία της στο χώρο του επιχειρείν, υποστηρίζει ένα σημαντικό σύνολο ομάδων και startup επιχειρήσεων σε επίπεδο πρωτοτύπου (proof of concept) ή ώριμης εφαρμογής που αποτελούν λύσεις σε ανάγκες της αγοράς για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιπλέον, υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να δημιουργούν λύσεις για την αγορά με μεθοδολογίες design thinking και πλήρεις κύκλους ανοιχτής καινοτομίας.
Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα και ειδικότερα των ελληνικών fintech; Πόσα πραγματικά καινοτόμα έργα αναπτύσσονται στη χώρα και πώς συμβάλλει το Visa Innovation Program σε αυτό;
Γ.Κ.: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του startup οικοσυστήματος, καθώς πολλοί επενδυτές και κολοσσοί βλέπουν τη χώρα μας σαν το επόμενο startup hub της Ευρώπης. Έχουμε υψηλά εκπαιδευμένους ανθρώπους, όρεξη και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε παγκοσμίου φήμης εφαρμογές σε όλους τους τομείς εμπορικής δραστηριότητας. Ειδικά στο κομμάτι του fintech, βλέπουμε εταιρείες που ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρώτο ελληνικό unicorn, τη Viva Wallet.
Το Visa Innovation Program άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων, της Visa και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με κορυφαίες τράπεζες και επιχειρήσεις ως συνεργάτες του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει τα τοπικά ταλέντα του fintech και να αναπτύξει λύσεις για τον μετασχηματισμό των ψηφιακών πληρωμών στην αγορά, τη βελτίωση των διαδικασιών και την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε αυτούς τους τομείς. Η πρωτοβουλία αυτή μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των ελληνικών fintech για να δώσουμε λύσεις στις προκλήσεις της τοπικής αγοράς και να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου, συμβάλλοντας στην οικονομία και την ανάπτυξη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότερες από 60 εταιρείες fintech συμμετείχαν στο πρόγραμμα, από τα 3 hubs της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της Βουλγαρίας. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν συλλογικά περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση και να κλείσουν 45 PoCs (proof of concepts), πιλοτικές και εμπορικές συμφωνίες ως μέρος του προγράμματος και αυτά τα νούμερα συνεχώς εμπλουτίζονται.
Θα θέλαμε τη γνώμη σας για το fintech και τον ρόλο που θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια. Προς ποια κατεύθυνση οδεύουμε;
Γ.Κ.: Τα τελευταία χρόνια, το fintech είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως. Η ανάγκη για καλύτερες, πιο αποδοτικές, προσωποποιημένες και οικονομικές υπηρεσίες, παράλληλα με την πρόκληση των τραπεζών για διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών τους, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μετασχηματίζουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, η υποστήριξη σε κυβερνητικό επίπεδο για τη λειτουργία επιχειρηματικών μοντέλων γύρω από το fintech, με τον ρυθμιστικό χαρακτήρα ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη fintech επιχειρηματικότητας. Στην Ευρώπη, οι σχετικές οδηγίες (PSD1 & PSD2) εισάγουν «νέους παίκτες» στην αγορά που μπορούν να προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του παραδοσιακού τραπεζικού κλάδου με μια φρέσκια προσέγγιση. Αυτές οι ευρωπαϊκές οδηγίες δημιούργησαν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, το οποίο πιστεύω πως θα συνεχίσει να βελτιώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαρκώς.
Το fintech δεν επηρεάζει άμεσα μόνο τον τραπεζικό τομέα, αλλά και τομείς της καθημερινότητας μας όπως τις ασφάλειες, το εμπόριο, το retail και γενικά όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται και αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα (Bank2Customer, B2B, Bank2business, C2C, P2P). Σε όλο αυτό το περιβάλλον υποστηρίζουμε τη δημιουργία κοινότητας και ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων στο fintech από νέες ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.
Πηγή: https://www.epixeiro.gr/article/383126
Μάθετε περισσότερα:
- Visa Innovation Program: https://visainnovationprogram.com/
- Crowdpolicy: https://www.crowdpolicy.com/el/